Ziua Universală a Iei 2017

Alături de Casa de Cultură a Sindicatelor Roman şi de Ansamblul de dansuri populare "Plai Moldovenesc", am organizat, în Piaţa Roman-Vodă din Roman, o manifestare ocazionată de sărbătorirea Zilei Universale a Iei, ca simbol al identității și creativității spațiului românesc.

Propusă în anul 2013 de către comunitatea online „La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, implicit şi ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. În prezent, ia este sărbătorită în peste 100 de oraşe din peste 48 de ţări, de românii de pretutindeni.

Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine", iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul,  sărbătoare cunoscută în popor ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile şi modele sale, specifice fiecărei zone geografice şi chiar a comunităţilor locale.

Astfel, în Roman am hotărât organizarea unui mic moment artistic, pentru a marca şi în orăşelul nostru această nouă sărbătoare. Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că fără a promova în nici un fel activitatea noastră, o parte din romaşcanii care treceau prin zonă, erau îmbrăcaţi în ie şi desigur, au participat şi la jocul popular, prinzându-se în horă, alături de dansatorii de la "Plai Moldovenesc".

Araevents a asigurat suportul tehnic pentru acest eveniment.

 


Soluţii complete pentru evenimentul tău!

Get in Touch

     Araevents

A. Bld. Roman-Muşat, Bl.5/56
 Roman, 611056, jud. Neamţ

T. 0757-314.314

T. 0774-051.893